×

Σφάλμα

The webmaster has forbidden your access to this site

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κουνούπια αναπαράγονται αποκλειστικά σε νερό μικρής ροής και στάσιμο. Έτσι ιδανικές εστίες ανάπτυξης αποτελούν τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι λίμνες ρυάκια με μικρή ροή αλλά και άλλες τεχνητές εστίες που μπορούν να κατακρατήσουν έστω και την ελάχιστη ποσότητα νερού (βραχόκηποι, σιντριβάνια, βαρέλια, πιατάκια γλάστρας, δεξαμενές κ.α.)
Στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 50 διαφορετικά είδη κουνουπιών από περίπου 3000 γνωστά είδη παγκοσμίως. Όλα τα είδη ανήκουν στην οικογένεια Culicidae της τάξης των Δίπτερων και ο μεγαλύτερος αριθμός των ειδών ανήκει στα γένη Culex, Aedes και Anopheles. Είναι σημαντικοί φορείς μολυσματικών ασθενειών μεταξύ άλλων της ελονοσίας, του κίτρινου και του δάγκειου πυρετού, του ιού του δυτικού Νείλου, διαφόρων εγκεφαλίτιδων κ.α.
Τα κουνούπια αποτελούν παράγοντα όχλησης με τα τσιμπήματά τους, παρακωλύουν τις γεωργικές εργασίες, είναι ανασταλτικός παράγοντας της οικοτουριστικής ανάπτυξης διαφόρων περιοχών.
Η προνυμφοκτονία είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών. Η καταγραφή όλων των πιθανών εστιών ανάπτυξης (υδατοσυλλογές) μιας περιοχής και η έγκαιρη επέμβαση με κατάλληλα προνυμφοκτόνα σκευάσματα αποτελούν τα βασικότερα βήματα της ορθολογικής και περιβαλλοντολογικά αποδεκτής αντιμετώπισης.
Συμπληρωματικές επεμβάσεις με ακμαιοκτόνα σκευάσματα μπορεί να περιορίσουν τον αριθμό των τέλειων εντόμων που πιθανόν προκύπτουν από με έγκαιρες ή αναποτελεσματικές εφαρμογές προνυμφοκτονίας, αλλά με το ανάλογο περιβαλλοντολογικό κίνδυνο.
Pin It