top of page
Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Daniel: Άρθρο Γ. Λάμπρου για την πολιτική διαχείρισης της χημικής ρύπανσης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑΜΕ, Γιώργος Λάμπρου, προσκλήθηκε από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά (Generation Ag Greece), για να συμμετάσχει στη συλλογική έκδοση με τίτλο: «Μετά την καταιγίδα: Τα βήματα ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας, στον απόηχο του “Daniel”», όπου δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:

«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Δυστυχώς, η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel ήταν η αιτία θανάτων συμπολιτών μας και προκάλεσε καταστροφές σε οικίες, γεωργικές υποδομές, φυτικό κεφάλαιο, ζωικό κεφάλαιο και γεωργικό εξοπλισμό. Οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλης έκτασης φυσικές καταστροφές και αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία άμεσων, πρωτοφανών απειλών για τη Δημόσια Υγεία, σε περιοχές με πολύ υψηλή γεωργική παραγωγή.

Προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Απαραίτητη η ενημέρωση πολιτών και προσωπικού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που υπάρχουν στις πλημμυρισμένες περιοχές και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Είναι αναγκαία η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή συλλογή και απομάκρυνση των φυτοπροστατευτικών, των βιοκτόνων, των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού από τις πλημμυρισμένες αγροτικές περιοχές. Τα συλλεχθέντα χημικά πρέπει να μεταφερθούν για διαχείριση σε αδειοδοτημένους αποδέκτες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ενδεχόμενη διασπορά τους στο περιβάλλον θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Απαραίτητη για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού παραγωγικού ιστού η χρήση επιστημονικών δεδομένων σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Όπως αναφέρει για την ελληνική επικράτεια άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την κατάταξη των σημαντικότερων κλιματικών κινδύνων, ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι η γεωργία, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω των συνεπειών του στη γεωργία και στην ύδρευση.

Η έμφαση στην πρόληψη αποτελεί βασική προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι απαραίτητη η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών κάθε μορφής, με έμφαση στην προστασία του πληθυσμού, του περιβάλλοντος, της περιουσίας, καθώς και της φυσικής κληρονομιάς μας.»

Τη συλλογική έκδοση μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://heyzine.com/flip-book/4ed9266592.html

Κατεβάστε τη συλλογική έκδοση (pdf)


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page